In de moderne tijd verkeren veel mensen in staat van paniek. De huidige maatschappij oefent op diverse fronten druk uit en levert een hoop mensen een vracht stress op. Het bewust omgaan met deze stress maakt het leven aangenamer. Een hulpmiddel hiervoor zijn de vier principes: van angst naar vrijheid.

Deze vier principes kwam ik op het web tegen en hebben mij geholpen rust te vinden. Hierdoor hebben angst en paniek een minimale rol in mijn leven gekregen. In plaats van diverse verhaallijnen in mijn hoofd, heb ik steeds meer de focus op het hier en nu. Hieronder de principes met een kleine uitleg. Hopelijk vinden jullie dit ook waardevol en gaan jullie ook van angst naar vrijheid!

Ademhalen en het lichaam

De ademhaling is een belangrijke graadmeter voor wat betreft het niveau van paniek. Als de ademhaling kort en snel is zal er meer paniek zijn dan als er een rustig en langzame ademhaling is. Als je je bewustzijn terugbrengt naar het lichaam door middel van de ademhaling, kom je automatisch meer in het heden terecht. Oefen op een lange ademhaling en je zult je direct rustiger gaan voelen. Je geest en lichaam zullen snel volgen.

Leven in het heden

Als je aan het verleden denkt, doe je dat nu. Als je aan de toekomst denkt, doe je dat ook nu. Eigenlijk bestaat er alleen het nu. Dit principe komt in verscheidene lectuur voor. Er is maar een zeer klein aantal omstandigheden waarin paniek en angst zich ‘nu’ voordoen, namelijk als er gevaar dreigt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een beer je zou aanvallen. Hoe vaak voelen een telefoontje of sms-bericht alsof je wordt aangevallen door een beer of leeuw? Dit zijn momenten waarin wij onszelf voorhouden dat er een beer of leeuw om de hoek is. In de meeste gevallen is het alleen maar iets dat je jezelf inbeeld.

Zie het verhaal als verhaal

Als je aan de toekomst denkt, is het eigenlijk altijd onwerkelijk. Het is namelijk een verhaal dat je afspeelt in je hoofd. Wees je er bewust van dat de verhaallijn in jouw hoofd weleens gekleurd kan zijn door diverse invloeden. Heb je alles bewust meegemaakt? Hoe voelde je je op dat moment? Als je alles negatief invult kom je snel in staat van paniek of angst. Wees je er bewust van dat onze geest losse eindjes aan elkaar knoopt en wellicht onrealistische verhalen aan het verzinnen is. Als wij hiervan kunnen loskomen zorgt dit voor veel geestesrust.

Inspiratie om te overstijgen.

Het vierde wat volgt bij het volgen van de eerste drie principes is het overstijgen. Het gaat erom dat wij durven te veranderen. In de basis zijn we allemaal in meer of mindere mate egoïstisch. We moeten leren dat zaken buiten ons net zo belangrijk zijn en ons een enorme energy boost geven. Het is belangrijk dat we deze inspiratie vasthouden en blijven opzoeken.

Cheers.

KennisOase streeft naar de waarheid, maar pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben.