Vroeger werden mensen in Nederland opgehangen, verbrand en gemarteld bij een vonnis. Dat is vandaag de dag niet meer het geval (in Nederland), maar bij een vonnis is het gevolg nog altijd geen pretje. Het ontnemen van je vrijheid, boetes of werkstraffen zijn het gevolg bij de hamerslag van de rechter. Ook al ligt er in Nederland minder in de waagschaal dan vroeger, nog steeds kunnen levens verwoest raken bij een verkeerde conclusie van de rechter.

Soms als je oppervlakkig naar iets kijkt, lijkt alles heel duidelijk. Je conclusie is dan ook: Oh, duidelijk. Die is schuldig! of Dat zit zo! of … Maar als je dan dieper gaat onderzoeken, alle feiten boven tafel haalt, gaat prikken in de feiten en verklaringen, dan kan daar een totaal ander beeld ontstaan. En hoe vaak je dit ook herhaalt, we blijven geneigd om in de valkuil te stappen: Het lijkt zo, dus het is zo. Onderstaand een Nederlands voorbeeld van hoe een soortgelijke zaak kan lopen.

juridisch

De rechter maakt uiteindelijk de beslissing. Hij/zij moet daarbij wel gevoed worden door de juiste informatie. Dit vergt een doortastendheid, oog voor detail en een objectief vermogen tot stellen van de juiste vragen. Hierover is in 1957 een interessante film gemaakt, die nog steeds inzicht geeft in de uitdaging die werkelijke rechtspraak in zich heeft. Hieronder volledig gratis te bekijken.

KennisOase streeft naar de waarheid, maar pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben.