Al decennia geleden schreef Steven Covey het boek ‘de zeven eigenschappen voor succes in je leven’. De lessen uit dit boek zijn nog even relevant als toen de inkt nog aan het drogen was. Hieronder volgt een persoonlijke interpretatie de 7 sleutels die zowel privé als het werkende leven verrijken en vergemakkelijken.

Wees pro-actief

Reactieve mensen zijn vaak bezig met zaken buiten hun invloedssfeer. Denk hierbij aan geklaag over bijvoorbeeld over belastingen, de politiek, de stand van de economie etc. Klagen kost minder energie dan pro-actief zijn en zal dus door veel mensen worden gedaan. Pro-actieve mensen anticiperen in plaats van te klagen. Zij begrijpen dat zaken waar zij geen invloed op hebben, hen niet verder zullen helpen. De focus ligt op zaken die juist wél in hun invloedssfeer liggen.

Begin met het einde voor ogen

Het omschrijven van een doel is één van de belangrijkste voorwaarden om het doel te bereiken. Denk goed na over wat je eigenlijke doelen zijn, Covey omschrijft zelfs dat je moet inbeelden wat jij wil dat men zegt op jouw begrafenis. Dit klinkt wellicht luguber, maar is bijzonder effectief. Zit je wel op het pad dat je naar jouw persoonlijke doelen zal leiden? Als je bijvoorbeeld wil dat je als vriendelijke familieman omschreven zal worden zul je hier naar moeten handelen en wellicht wat minder aandacht aan je carrière besteden. Omschrijf je doel en hou dit voor ogen, het zal je houvast bieden op weg naar jouw doel.

Belangrijke zaken eerst

Het klinkt simpeler dan dat het is, belangrijke zaken eerst. De focus van succesvolle mensen ligt doorgaans op belangrijke, niet-urgente zaken. Denk aan relaties, persoonlijke ontwikkeling, sporten, plannen en ontspannen. Let erop dat je niet doorslaat in welk van deze voorbeelden dan ook. Tv kijken kan ontspannend werken, je kunt je echter afvragen of je bij het landelijk gemiddelde (2 uur en een kwartier per dag) je nog kunt spreken van ontspanning of van tijdverspilling. Plan deze zaken net zo als dat je je werkt plant, ruim tijd in voor bijvoorbeeld de sportschool of een boek dat je verder helpt.

Denk win-win

Als er iemand ‘wint’, hoeft er niet per sé een verliezer te zijn. Mensen denken vaak dat succes ten koste van een ander gaat. In de realiteit is er succes en geluk in overvloed. Het streven naar win-win situaties is zowel goed voor de korte termijn, als voor de lange termijn; relaties zullen sterker zijn als beide partijen winst of voordeel behalen.

Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Het vijfde punt gaat over empathisch luisteren. Vanuit je eigen logica redenerend ben je minder effectief in je communicatie dan wanneer je eerst probeert de ander te begrijpen. Steek tijd en moeite in je luisterend vermogen en je zult zien dat jouw communicatie steeds sterker zal worden.

Synergie

Wanneer om jou heen meerdere mensen de voorgaande eigenschappen leren beheersen, zal de synergie toenemen. Kort gezegd het resultaat is groter dan alleen de som van eigenschappen. Er zal effectiever worden samengewerkt en beslissingen zullen op betere gronden genomen worden.

Houd de zaag scherp

Last but not least. Houd je zaag scherp. Zorg dat je geen bomen probeert om te zagen met een botte zaag. Blijf vernieuwen en jezelf ontwikkelen. Denk hierbij o.a. aan lichamelijke, geestelijke ontwikkeling. Zorg goed voor jezelf en je focussen op persoonlijke groei, het succes zal hierop volgen.

NB:
Degenen die meer voorbeelden van deze 7 sleutels tot succes willen hebben, raad ik onderstaande youtube video aan (Engels). Deze heeft mij ontzettend geholpen in mijn begrip en toepassing van bovenstaande eigenschappen. Tevens raad ik je het boek aan 🙂

Cheers!

KennisOase streeft naar de waarheid, maar pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben.